Tortura u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu

Saopštenje Inicijative mladih za ljudska prava – Crna Gora:

Inicijativa mladih za ljudska prava – Crna Gora (YIHR) još jednom poziva nadležne institucije da sprovedu istragu o navodima torture i uslovima za boravak osuđenih lica koja se nalaze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Potrebu za sprovođenje istrage od strane nadležnih institucija potvrđuje i video snimak sa sigurnosnih kamera sa jednog od hodnika prostorija u ZIKS-u od 27. oktobra 2009. godine koji možete pogledati na Youtube-u, na web adresi

http://www.youtube.com/watch?v=qcdJjed1aAc.

Snimak potvrđuje prijave dva lica koja su prijavila YIHR-u torturu koju su doživljeli tog dana, a povodom kojih je YIHR podnijela krivične prijave nadležnom tužilaštvu koje ih je odbacilo. Na snimku se jasno vidi kako službenici ZIKS-a primjenjuju silu prema licima koja ne pružaju otpor i brutalno ih tuku.

Majka jednog od osuđenih lica nad kojim je primijenjena sila od strane službenika ZIKS-a, istraživačima YIHR-a ispričala je da je bila u posjetu sinu tri dana nakon incidenta i svog sina prepoznala je jedino po odjeći, dok su mu oči bile zatvorene od podliva i krvi. Tužilaštvo je procijenilo da u ovom slučaju nema osnova za službeno gonjenje!

Kako su ista lica saopštila advokatici YIHR da ih službenici ZIKS-a i dalje zlostavljaju tražeći od njih da odustanu od prvobitnih prijava torture, zahtijevamo od nadležnih institucija brze, efikasne i djelotvorne istrage navoda o zlostavljanju koje će voditi sankcionisanju svih učinilaca torture. Imamo razloga da vjerujemo da je ovih slučajeva bilo još.

Tražimo da nadležne institucije saopšte imena lica koja se vide na snimku kao i njihovu funkciju, jer postoji sumnja da nijesu po zakonu zaposleni u ZIKS-u..

YIHR traži od Ministra pravde da hitno preispita sve prethodne navode, kao i da smijeni Upravu ZIKS-a, koja je pokazala nespremnost da se pozabavi uvođenjem normalnog stanja u ovoj instituciji.

YIHR poziva sve međunarodne organizacije da izvrše pritisak na nadležne institucije u Crnoj Gori kako bi se odgovorni sankcionisali i popravili uslovi za boravak osuđenih lica u ZIKS-u.

YIHR moli kolege iz civilnog sektora na oprez u komunikaciji sa upravom ZIKS-a, kako bi se izbjegla situacija da budu zloupotrijebljeni u cilju kreiranja nerealne slike u ZIKS-u.

YIHR poziva sve medije da o ovom snimku obavijeste svoje čitaoce i gledaoce.

Podgorica, 24.02.2010. godine

Boris Raonić, programski direktorLeave a Reply